Daar was ik dan!

Door: Berdien

Blijf op de hoogte en volg

31 Augustus 2007 | Ierland, Galway

Hai allemaal!

Tegen alle verwachtingen in had ik hier niet meteen Internet, maar duurde het even. Op de campus heb ik vanaf maandag toegang tot het draadloze netwerk, en dus vanaf vandaag op Corrib Village, waar ik woon (www.corribvillage.com)

Ik heb vanalles al meegemaakt, en aangezien ik hier al vier dagen ben, wordt het echt een crisislang verhaal.. Ik vergeef het jullie als je het niet helemaal uitleest, maar je mist wel een boel!

Leesze, en dan hoef ik alleen nog maar te zeggen dat ik me geweldig vermaak hier, het is echt meer dan super.

Maandag 27 augustus 07

Vanochtend om vier uur op gestaan. Snel wat gegeten, koffers voor het laatst gecheckt en om vijf uur van huis gegaan. Was een lange rit, veel verkeer al op de weg. Tegen acht uur bij Brussels Airport aangekomen. Tegen die tijd was ik al erg blij met mijn grote zwarte zonnebril ;-) Koffers af gegeven, die waren wel ietsepietsje te zwaar (34 kilo ipv 20...) dus ik moest flink bij betalen. Nog even koffie gedronken met m’n ouders, en toen kwam het moment dat ik door de douane moest, en zij niet verder mee konden. Ik snotterde heel wat af, wederom hulde aan de zonnebril.

Vlekkeloos door de douane gekomen. Nog even rondgeneusd bij de winkels, en toen richting de tassencontrole gekomen. Ook daar zowaar zonder een alarm af te laten gaan door gekomen. Bij Gate B015 aangekomen bleek dat ik nog een half uur had, dus een plekje in de zon bij het raam opgezocht, iPod opgezet en wat gaan lezen. Tegen kwart voor tien konden we aan boord. Ik had stoel 9A, aan het raam. Echter.. een stom Frans jochie zat daar al, en hij wilde niet begrijpen dat dat mijn stoel was. Zijn al even Franse oma vatte het ook niet helemaal. Dus zat ik aan het gangpad.
Rustige vlucht gehad, soms een beetje turbulentie, voor de rest heel ‘smooth and pleasant’. Geland op Dublin Airport, weer vlekkeloos door de douane gekomen en op zoek gegaan naar m’n koffers. Zie je nieuwe grote zwarte koffer maar eens te herkennen tussen alle andere grote zwarte koffers. Maar uiteindelijk kwamen ze dan toch de band af, en kon ik op weg naar de uitgang. De bus naar het station stond al voor het vliegveld, dus ik kon zo instappen inladen. Het duurde even voor we weg gingen, maar uiteindelijk vertrok de bus om 11.35. Door de gloednieuwe tunnel in Dublin gegaan, en nog door het centrum gereden. Ben vlak langs het hotel gekomen waar ik vorige keer logeerde. Na zo’n drie kwartier was de bus bij Heuston Station. Daar m’n ticket naar Galway gekocht, en op zoek gegaan naar wat te eten. Sandwich gehaald, en later nog een beker cappuccino en een muffin. Toen begon het lange wachten, de trein vertrok om 14.30. Wat gelezen, muziek geluisterd en zo werd het uiteindelijk 14.00 In Ierland loop je niet gewoon naar de trein, maar moet je in een rij gaan staan, en wordt voor je de trein in gaat je kaartje geknipt. Er stonden dus overal lange rijen op het station. Kaartje geknipt, en een plekje gezocht in de trein. Was erg druk, alle plekken waren bezet.

Tijdens de treineis heb ik contact gelegd met een meisje dat ook in Galway woonde, zij kon me van alles over het wonen en leven in Galway vertellen. Bij aankomst in Galway een taxi gezocht, en uiteindelijk was ik dan op de plaats van bestemming, Bed&Breakfast The Ivies. Leuk klein kamertje, eigen badkamer, televisie en een lieve hostess. Ben te moe om nog de stad in te gaan, scharrel wel wat eten bij elkaar en ga morgen wel op onderzoek uit. Dan ga ik ook op zoek naar m’n ‘echte’ kamer. Ben benieuwd! De rest van de avond breng ik na het eten lekker hier door, fijn bed, thee op m’n kamer.. lekker relaxen en heeeel vroeg naar bed.

28 augustus 07

Heerlijk geslapen vannacht, had echt een fijn bed. Wel vroeg wakker geworden, nog even gelezen en toen me aangekleed en richting het ontbijt gegaan.Was in een heel schattig kamertje. Er stonden drie tafels in, aan eentje zat al een meisje te ontbijten. Met haar aan de praat geraakt, zij bleek op zoek te zijn naar woonruimte hier. Ze kwam uit Dublin, en ging hier ook studeren. Zij vertelde dat de campus erg groot was, en dat er geen ‘sign posts’ stonden. Help! Dat wordt ongetwijfeld verdwalen haha. Ook vertelde ze dat het arts gebouw het lelijkste van alle gebouwen op de campus was. Drie keer raden waar ik ga studeren... Om tien uur rijd mijn taxi voor, het is nou 10 over half 10. Koffers zijn weer ingepakt, tas is ingepakt (op de laptop na dan) en dan vertrek ik naar mijn uiteindelijke bestemming. De eigenaresse van The Ivies, Darry, kwam nog even langs tijdens het ontbijt, en vertelde me wat over Galway. Zo was Galway heel veilig, maar mocht ik absoluut niet ’s avonds laat alleen over straat gaan. En als ik al over straat ging, mocht ik alleen the main road gebruiken, en niet de shortcut langs de rivier nemen. Dat kon overdag wel, maar ’s avonds niet.
Ook wat gehoord over het uitgaansgebied hier, dat is Quay Street, een verlengde van de Main Street of de wel “shopping street”. Ben er gisteren langs gekomen met de taxi, en het ziet er inderdaad uitgaansachtig uit haha. Veel kleine restaurantjes en veel, heel veel pubs. Ik ga me daar ongetwijfeld vermaken :-D

Om tien uur was de taxi er, hij heeft me naar Corrib Village gebracht. Het ziet er heel leuk uit, het is omringd met weilanden, en ligt aan de rivier de Corrib. De appartementen zijn blokken van vier appartementen, twee hoog. Bij de receptie aangekomen werd me verteld dat ik pas om vier uur in kon checken. Aangezien het toen pas half elf was, vond ik dat ietsje minder. Ik kon mijn koffers bij de receptie achter laten, en hoe ik de tijd tot vier uur doorkwam, was mijn zaak. Ik kreeg een kaart van Corrib Village en de campus, en je ziet maar hoe je je vermaakt.

Aangezien het meisje in The Ivies vertelde dat je makkelijk verdwaalde op de campus, daar eerst maar heen gegaan. De kaart was wat onduidelijk, maar ik kon er makkelijk de weg vinden. Buiten de bibliotheek in de zon gaan zitten, naast me zat nog een ander meisje. Net toen ik me afvroeg of ze een Ierse of een buitenlandse studente was, trok ze de Erasmus brochure uit haar tas. Yay! Haar aangesproken, en zij was ook maar op goed geluk naar de campus gegaan. Ze heet Fee, en is een twintigjarige studente uit Bochum, Duitland. Met haar wat rondgezwalkt over de campus, cappuccino gedronken in het restaurant en uitgevonden hoe het met internet zit. Daarna samen de stad in gegaan. Hoewel de brochures e.d. allemaal claimen dat alles op loopafstand zit, valt dat best tegen. Ik geloof dat de Ieren een ander idee van ‘walking distance’ hebben dan wij.

Maar goed, uiteindelijk waren we dan in het centrum. Wat rondgelopen, informatie gevraagd over het kopen van een Ierse simkaart en toen wat wezen eten in de Finnegans. Daarna verder de shopping street en Quay Street afgelopen, naar het water. Daar een hele tijd in de zon gezeten. Een stukje verderop speelden twee jongens gitaar, voor ons zwommen zwanen in het water, het was lekker warm.. kon niet beter! Uiteindelijk wel weer opgestaan, en op zoek gegaan naar een Vodafone winkel. Daar een Ierse simkaart en beltegoed gekocht. Ook nog een kaart van Galway gekocht. Hoewel het geen grote stad is, zijn er wel allemachtig veel kleine straatjes, en geen één straat heeft een naambordje. Fee gedag gezegd, en weer helemaal terug gelopen naar Corrib Village. Daar kon ik eindelijk inchecken. Ze hadden nog een single room beschikbaar, of ik die niet wilde. Tja.. het kost wel meer, maar dan heb je ook wel een eigen plekje. Dus maar gedaan. Bij het appartement aangekomen bleken twee van mijn roommates er al te zijn. Ann en Christina, twee Amerikaanse meisjes. Ze zijn heel aardig, en ontzettend Amerikaans.
“Oh my..! Don’t tell me you’ve never eaten peanut butter and jelly! This is such a culture shock!”
Het appartement is erg klein, de foto’s zijn zwaar misleidend. Ook is het niet echt... het is niet vies, maar ook niet echt fris. Er was geen toiletpapier, geen theedoeken, geen schoonmaakmiddelen... Helemaal niks. Alleen het meubilair en keukenspullen zoals pannen e.d. Dus eerst maar eens wat schoonmaakmiddelen, wc-papier, handzeep,spaghetti en saus en brood en wat beleg gehaald in de mini-market hier op het terrein, zodat we in ieder geval wát hadden. Wat brood gegeten, en toen weer de stad in gegaan met een heel stel. Onze buren zijn ook allemaal Amerikaans, en er is een Belgisch koppel. Ik had met Fee afgesproken om acht uur, om wat te gaan drinken. Onderweg naar een pub zijn we de rest kwijt geraakt, dus maar met z’n tweeën ergens naar binnen gedoken. Pint Guinness gedronken, gekletst en toen weer gegaan, waren beiden erg moe Onderweg naar CV nog even met mijn vader gebeld, hem op de hoogte gesteld van alle belevenissen hier en toen m’n bed in gerold. Later kwamen Ann en Christina nog thuis, nog even met hen gekletst en toen echt gaan slapen.

Woensdag 29 augustus 07

Goedemorgen! Goed geslapen, maar wel wakker geworden met zware rugpijn. Matras en kussens zijn érg zacht, en ik ben een keihard matras gewend. Plus het zeulen met m’n laptop gister door heel Galway, dat helpt ook niet echt. Nou ja, rustig aan doen vandaag, en de laptop lekker thuis laten. Vanochtend hebben we een tour over de campus en in de bibliotheek, daarna ga ik op zoek naar de Aldi, die moet hier ergens in de buurt zitten. We moeten nog zoveel dingen halen, theedoeken, afwaskwasten, afvalemmertjes voor in het toilet en de douche, eten, drinken en ga zo maar door. Ook ga ik op zoek naar een internet café, ik heb pas vanaf 3 september op z’n vroegst internet op de campus, en pas vanaf 12 september hier op CV. Nog zoiets wat niemand je verteld van te voren..

Vanochtend om half 12 een tour rond de campus gehad. Het werd gedaan door een jongen die erg op een familielid leek, niet alleen qua uiterlijk maar ook qua praten en bewegingen. Vreemde ervaring. De campus is echt groot, veel gebouwen en paadjes. Alle gebouwen hebben Ierse namen, dus ik zal zeker wat Iers leren hier. Zo is Áras het Ierse woord voor gebouw.
Daarna met de buren en mijn kamergenoten wat gegeten in het restaurant. Was erg duur, een eenmalige gebeurtenis dus. Daarna met z’n allen naar de ‘Galway Shopping Centre’ gegaan, daar zitten de Tesco, Aldi, Lidle, enz. De Tesco is 24/7 open! Whoehoe! De noodzakelijke dingen ingeslagen. Iedereen had flink zware dingen gekocht, dus een aantal zijn met een taxi en de boodschappen terug gegaan, de anderen liepen terug. Het is een flink eind lopen, ik heb echt een fiets nodig! Ook omdat ik van al het lopen van gisteren een flinke bloedblaar onder m’n teen heb. Auw... Dus ik ben ook maar meegegaan met de taxi. De boel opgeruimd, wat gekletst met de moeder van een kamergenootje die hier elke weer voor ons komt schoonmaken! Ze vroeg of we dat erg vonden, maar daar hadden wij natuurlijk ab-so-luut geen problemen mee hahahaha. Ga zometeen een pizza delen met Christina. De oven is doodeng, als je hem open wil doen dan komt de hele oven mee o.O Dus je moet met één hand de oven vast houden, en met de andere hand hem open doen..

Later voor mezelf wat spaghetti en saus gemaakt, daarna samen met Anne en Christina wat televisie gekeken en gekletst. Daarna met z’n allen de stad in gegaan. Eerst naar Thaaffe’s gegaan, en daar wat gedronken. Daarna nog wat rondgelopen, pub’s bekeken en uiteindelijk beland in Quay’s. Daar speelde ook een live-band. Gekletst, Guinness gedronken en een leuke tijd gehad. Op een gegeven moment kwamen er ook Ierse dansers on stage. Toen begon het pas echt te dagen, ik was gewoon ECHT in Ierland! Uiteindelijk lag ik om één uur in bed. Ik lag nog niet, of er klonk een ijselijke gil door het appartement. Anne vroeg of alles oké was, waarop Christina antwoorde “Just a bug...”

30 augustus 07

Wakker geschrokken door mijn lichte kamer, ik dacht dat het al veel later was. Het bleek gelukkig nog maar zeven uur te zijn, dus ik kon nog even slapen. Vandaag van het “Orientation Day”, een hele dag vol speeches over het leven en studeren in Galway. Het begon om 09.45, dus ik moest ‘vroeg’ op. Ontbeten, aangekleed en richting uni gegaan. Daar de hele dag speeches aangehoord, over het registeren van USA studenten tot het wonen in Galway tot registeren aan de uni, vakken, clubs en sportorganisaties. Koffie gehad, en een uur vrij voor lunch. Een sandwich gehaald, en met z’n bij de rivier gaan zitten. Het is echt geweldig om in Galway te zijn, te eten, te leven, vrienden te maken.. Ik geniet van elke dag.
Daarna nog andere speeches gehad, ook over Ierse les. Dat ga ik zeker nemen.

Thuis wat gegeten en gekletst met Roxanne (bovenbuurmeisje) en Anne en Christina, en toen richting Karaoke vertrokken. Dat was in de College Bar hier op de campus. Is echt een geweldig ding! Je kunt er buiten aan de rivier zitten, en binnen zijn allerlei soorten zitjes. Karaoke begon pas laat, en niemand wilde. Dus toen maar weer richting huis gegaan. We hebben ons wel weer goed vermaakt, het is een gezellige groep om mee uit te gaan. Morgenavond blijf ik maar eens een avondje thuis, ben echt moe haha.

Dat was 'm! :D

Liefs,

Berdien

• 31 Augustus 2007 - 15:07

Floor:

Heey Berdien!

wat een geweldige verhalen zeg! fijn dat het ook zo goed klikt met je huisgenootjes. dat overdreven van Amerikanen komt me erg bekend voor haha! je zal nog vaak dingen als "Oh my god, are you serious?! I can't believe it!!" te horen krijgen :D
    was het gezellig in de Finnegans? toevallig was ik er gister avond nog, alleen niet in Galway :P
    Hey meid, geniet van alle tijd die je daar hebt, voor je het weer zit je weer in Nederland..

xx Floor

• 31 Augustus 2007 - 15:52

Neonlight:

Zo Berdien, wat klinkt dat fantastisch! Zo te horen is het er al heel gezellig. Prima geregeld ook, meteen een huishoudster. Nu de internetverbinding nog, hopelijk is dat ook snel gefixed.

Groetjes, Maaike

• 03 September 2007 - 12:02

Heleen:

Hey daar!!
    Leuk je verhalen te lezen!! Klinkt ook allemaal erg goed. Met je paardjes is alles ok! Jes heeft zich gister goed uitgesloofd op les :)
    Tot horens!
    xxx Heleen

• 20 Oktober 2007 - 20:22

Sonja:

Haha, ja die loopafstanden zijn niet helemaal volgens Nederlandse standaard. Mijn ervaring is dat ze het heel normaal vinden om 20 tot 30 min te lopen, terwijl iedere Nederlander daar al lang de fiets voor pakt. Maar fietsen zijn ze niet dol op. Auto of lopen. Rare mensen daar aan de andere kant van die grote watermassa :P

Have fun daar!